Продължете към съдържанието

Профилактика на климатици. важна ли е и защо е необходима?

Скоро попаднах на клиенти, които никога не са правили профилактика на климатиците, които ползват у дома. Много години не бяха почиствани и преглеждани за технически проблеми. Бяха работили през цялото това време, на пръв поглед без проблем, но всъщност системата се беше натоварила неимоверно. И това не е единичен случай. Непрекъснато се сблъскваме с такива и затова решихме да напишем този материал и да разчистим мъглата и праха около профилактиката.

Важна ли е всъщност профилактиката, какво представлява и защо е необходимо да се извършва?Профилактиката е важна за нормалната работа на климатика!
При замърсяване на вътрешното и външното тяло, климатикът става неефективен.
На пръв поглед най – малкото , което може да се случи е да се натовари допълнително и сметката ви за ток, но много по – важен е факта, че се амортизира по – бързо. Уредът започва да не работи оптимално и по – трудно да достига зададената му температура. Случва се да имате проблем с работата на климатик и да си мислите вие , а и техниците, че е нужен фреон, а всъщност , в много от случаите може да се касае за силно замърсяване.Профилактиката е важна за вашето здраве:Представете си въздухът, който дишаме. Той често е силно замърсен в големите градове, а и в малките населени места , по време на зимния отоплителен сезон се влияе от печките на твърдо гориво.
Представете си как всичко това минава през вашия климатик и остава там. Често се задържа във филтрите на климатика и става добра основа за образуване на плесени и мухъли. Домашната прах също попада и се задържа във филтрите на вашия уред. Една от основните цели на профилактиката е да почисти замърсените части на вашата машина.Профилактиката е задължителна за гаранцията на вашия уред:При продажбата на повечето климатици има задължително извършване на профилактика, за да бъде валидна гаранцията на вашия уред. Повечето фирми, които ви предлагат продажба и монтаж на климатик, включват и това. Разбира се трябва да проследите , че това ще се случи и да се уговорите за удобно за вас време.
След изтичане на гаранцията, профилактиката е по – ваше желание.Колко често е необходимо да се извършва профилактика на климатиците?За домашните уреди препоръката е да се извършва веднъж годишно, като това може да е при смяна на сезоните и е добре да се предвиди преди започване на отоплителния сезон. Ако пропуснете година, уредът ви най – вероятно няма да спре, но това няма да е за негово добро.
Препоръчваме ви на следващата да наваксате.
За уреди , които се използват в заведения, магазини, офиси и тн., препоръчваната честота е два пъти годишно , при смяната на всеки сезон.Какво представлява профилактиката?

Разглобяване и основно почистване на вътрешното и външното тела на климатика с антибактериален спрей, а при по- силно замърсяване и с подходящ по – силен препарат.

Почистване и измиване на вентилатора на вътрешното тяло и замерване на температурните датчици за работа на уреда.

Проверка на налягането на фреона при топъл и студен режим на работа.

При нужда се почистват и пластмасовите части на уреда.

Това е профилактиката, надяваме се да сме били полезни!
Ако имате други въпроси за профилактиката на климатиците или друго свързано с хладилната техника, ще се радваме да отговорим.

Междувременно , ако искате да си купите климатик, да поправим или извършим профилактика на вашия наличен уред, може да се свържете с нас!
Ваш Пепи от Мразком