Продължете към съдържанието

Помогни си сам…

или какво да направим при повреда на хладилника, преди да извикаме техник?

Здравейте, аз съм Пепи от Мразком, и продължавам да споделям с вас серията от съвети, които съм научил от дългогодишната си практика за поправка на професионални и домашни хладилници.

Често се случва да изпаднем в паника , когато нещо вкъщи не работи. Представяме си си излишните разправии по поправката, напрежението да намерим майстор, да намерим време, да имаме търпение…

Практиката ми показва , че е излишно да се тревожите. Запазете спокойствие и следвайте няколко съвета, които ще ви помогнат да прецените ситуацията:

Проверете захранването:

Хладилникът не свети, не се чува нищо …а дали има захранване? Колкото и банално да звучи, първото нещо, което следва да проверите е дали до уреда стига ток. Възможно е да е спряно захранването, да има повреда или просто някой да е дръпнал щепсела по грешка.

Регулирайте степента на работа на термостата:

Хладилниците обикновено имат копче, с което се настройва степента на охлаждане. В традиционните модели скалата е между 1 и 7. Случвало ми се е да отида на адрес за ремонт на хладилник, който не охлажда добре и пред очите на домакините да видим, че неволно копчето е завъртяно на най – ниската степен…Представете си изненадата. Много често , при прибирането на обемни съдове в хладилника, като тави или тенджери, може да закачите и преместите температурата без да искате. Случва се и у дома – затова редовно го проверявам ?Новите модели са с електроника. На нея се изписва температурата, която също може лесно да се промени, напълно неволно…

Обърнете внимание на детайлите:

Добре е преди да се обадите на техника, да съберете важната информация за бързото разрешаване на случая : какъв е модела? Дали е с вътрешна или външна камера? Дали хладилникът ви е no frost или друга система? Какво точно е поведението му?Най – важното : намалете шума и чуйте дали компресора на вашия уред включва и изключва. На какви на интервали става това?Важно и много полезно е да споделите максимален брой детайли, когато се обаждате, за да повикате техник за ремонта на вашия уред. Научавайки детайлите още в началото, той може да прецени за каква повреда става въпрос, да ви даде съвет как да реагирате или да предвиди спешността на ремонта.

Бонус съвет:

Обърнете внимание на температурата в стаята:Често се случва, ако къщата ни е голяма, да оставим хладилника в помещение, което не се отоплява. През зимния сезон, когато температурата е ниска е напълно възможно и нормално уреда да не работи. Повечето саморазмразяващи хладилници поддържат в обема си между 4-6 градуса и работят нормално при температура на помещението от 18 градуса и нагоре.Това са моите добри практики за бързо овладяване на ситуацията, когато хладилникът ви не работи и искате да си помогнете сами.Ако все пак ви се наложи да повикате техник, знаете къде да ме намерите.

Ваш Пепи от Мразком.

1 коментар за “Помогни си сам…”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.