Продължете към съдържанието

Помогни си сам…

или какво да направим при повреда на хладилника, преди да извикаме техник?

Здравейте, аз съм Пепи от Мразком, и продължавам да споделям с вас серията от съвети, които съм научил от дългогодишната си практика за поправка на професионални и домашни хладилници.

Често се случва да изпаднем в паника , когато нещо вкъщи не работи. Представяме си си излишните разправии по поправката, напрежението да намерим майстор, да намерим време, да имаме търпение…

Практиката ми показва , че е излишно да се тревожите. Запазете спокойствие и следвайте няколко съвета, които ще ви помогнат да прецените ситуацията:

Проверете захранването:

Хладилникът не свети, не се чува нищо …а дали има захранване? Колкото и банално да звучи, първото нещо, което следва да проверите е дали до уреда стига ток. Възможно е да е спряно захранването, да има повреда или просто някой да е дръпнал щепсела по грешка.

Регулирайте степента на работа на термостата:

Хладилниците обикновено имат копче, с което се настройва степента на охлаждане. В традиционните модели скалата е между 1 и 7. Случвало ми се е да отида на адрес за ремонт на хладилник, който не охлажда добре и пред очите на домакините да видим, че неволно копчето е завъртяно на най – ниската степен…Представете си изненадата. Много често , при прибирането на обемни съдове в хладилника, като тави или тенджери, може да закачите и преместите температурата без да искате. Случва се и у дома – затова редовно го проверявам ?Новите модели са с електроника. На нея се изписва температурата, която също може лесно да се промени, напълно неволно…

Обърнете внимание на детайлите:

Добре е преди да се обадите на техника, да съберете важната информация за бързото разрешаване на случая : какъв е модела? Дали е с вътрешна или външна камера? Дали хладилникът ви е no frost или друга система? Какво точно е поведението му?Най – важното : намалете шума и чуйте дали компресора на вашия уред включва и изключва. На какви на интервали става това?Важно и много полезно е да споделите максимален брой детайли, когато се обаждате, за да повикате техник за ремонта на вашия уред. Научавайки детайлите още в началото, той може да прецени за каква повреда става въпрос, да ви даде съвет как да реагирате или да предвиди спешността на ремонта.

Бонус съвет:

Обърнете внимание на температурата в стаята:Често се случва, ако къщата ни е голяма, да оставим хладилника в помещение, което не се отоплява. През зимния сезон, когато температурата е ниска е напълно възможно и нормално уреда да не работи. Повечето саморазмразяващи хладилници поддържат в обема си между 4-6 градуса и работят нормално при температура на помещението от 18 градуса и нагоре.Това са моите добри практики за бързо овладяване на ситуацията, когато хладилникът ви не работи и искате да си помогнете сами.Ако все пак ви се наложи да повикате техник, знаете къде да ме намерите.

Ваш Пепи от Мразком.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *